ALDI Talk – Verklarende woordenlijst

A

AAC

AAC (Advanced Audio Coding’) is een efficiënt datacompressieformaat voor het omzetten van audiodata, zoals muziek. AAC-bestanden hebben over het algemeen minder opslagcapaciteit nodig dan MP3- en WMA-bestanden en bieden een betere geluidskwaliteit. Met name in mobiele telefoons worden audiobestanden regelmatig in AAC-formaat opgeslagen.

Accu

De accu (afkorting voor accumulator) is de oplaadbare energiebron voor elektronische apparaten, zoals een mobiele telefoon of notebook. Het meest gebruikte accutype is momenteel de lithium-ion-accu. Daarnaast bestaan ook de lithium-polymeer-accu en de nikkel-metaal-hybride accu.Een geschikte accu moet exact zijn afgestemd op de technische kenmerken van het apparaat waarvoor hij is bedoeld. Voor elke mobiele telefoon is dus slechts één bepaald type oplaadbare accu geschikt.

Accucapaciteit

De accucapaciteit is de hoeveelheid elektrische energie, die maximaal in een accu kan worden opgeslagen. De eenheid waarmee dit wordt aangeduid is milliampère per uur (mAh). Hoe hoger de capaciteit, des te langer een accu aan een mobiele telefoon of notebook energie levert. Bij hetzelfde belgedrag biedt hij een gebruiker dus een langere stand-by- en spreektijd dan een accu met een lagere capaciteit.

Antwoordapparaat

Zie Mailbox

Audioformaat 

Audioformaten zijn de technische standaards waarmee allerlei soorten akoestische signalen (zoals bijvoorbeeld muziek) digitaal worden opgeslagen. Vaak gebruikte audioformaten voor muziekweergave in mobiele telefoons zijn MP3, WMA en AAC.

B

Breedbandverbindingen

Breedbandverbindingen zijn internetverbindingen die, vergeleken met andere beschikbare (of eerder beschikbare) verbindingsmiddelen, een zeer hoge maximale overdrachtsnelheid bieden. Over het algemeen wordt deze term gebruikt bij een overdrachtsnelheid van meer dan 1 Mb per seconde.

Browser

Als browser wordt elk programma aangemerkt waarmee webpagina’s bekeken kunnen worden. Browsers zitten niet alleen in notebooks, laptops en Smartphones, maar ook op de meeste ‘gewone’ mobiele telefoons. Afhankelijk van het type browser is daardoor toegang tot mobiel internet mogelijk.Ontdek de lage prijzen van L-MOBI TALK voor toegang tot mobiel internet via mobiele telefoon of, bijvoorbeeld notebook of laptop. 

Buitenland

Met L-MOBI TALK bent u ook in het buitenland onder uw normale telefoonnummer bereikbaar. U kunt met uw mobiele telefoon in het buitenland en in Nederland bellen, en SMS / MMS-berichten verzenden en ontvangen. Hiervoor gelden speciale buitenlandprijzen, waardoor uw telefoonkosten ook op vakantie laag blijven.

C

Caller ID

Zie CLIP

Chatten

Bij chatten vindt er – in real time – digitale communicatie plaats tussen twee of meer deelnemers. Tegenwoordig gebeurt dat met name via internet. Chatten kan plaatsvinden door middel van tekstberichten (textchat), met de stem (audiochat) of via een videoverbinding (videochat).

CHTML

Compact HTML (cHTML) is een vereenvoudigde versie van HTML. cHTML is ontwikkeld om de kwaliteit van webpagina’s bij mobiele toepassing, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon, te optimaliseren. Voor in cHTML geprogrammeerde pagina’s is maar weinig opslagcapaciteit nodig. Bijvoorbeeld doordat geen gebruik wordt gemaakt van de integratie tussen verschillende grafische formaten.

CLIP

Bij CLIP (Calling Line Identification Presentation) verschijnt het nummer van degene die belt op het display van degene die wordt gebeld. CLIP is meestal standaard ingeschakeld op elke telefoon, maar kan via het menu of via bepaalde toetscombinaties worden uitgeschakeld. Hoe dat moet vindt u in de gebruiksaanwijzing van de telefoon.

CLIR

Via CLIR (Calling Line Identification Restriction) wordt voorkomen dat uw telefoonnummer verschijnt op het display van de mobiele of vaste telefoon van degene naar wie u belt. Degene die gebeld wordt kan eventueel toch het nummer zien, als bepaalde software wordt gebruikt. De CLIR-functie werkt bijvoorbeeld niet als u de politie, brandweer of hulpdiensten belt.

D

Data-interface

Via een data-interface vindt de digitale communicatie plaats tussen elektronische systemen. Een data-interface verbindt bijvoorbeeld een telefoon met een Netbook, om bestanden uit te wisselen. Ook kan een telefoon zo worden aangesloten met een handsfree set. Standaard data-interfaces zijn tegenwoordig vooral USB en draadloze verbindingen via Wi-fi, Bluetooth en infrarood.

Dekking

De dekkingsgraad geeft aan hoe hoog het beschikbare percentage van een bepaald mobiel netwerk is in een gebied. Naast de pure netwerkdekking is echter ook de beschikbaarheid van het netwerk een belangrijk criterium. Dat geeft aan hoe groot de transportcapaciteit van een netwerk is (en of een netwerk eventueel overbelast is; in dat geval kunnen de klanten geen verbinding opbouwen met hun mobiele telefoon). L-MOBI TALK maakt gebruik van het netwerk van KPN. KPN biedt in Nederland een netwerk met een uitstekende dekking. Ook de capaciteitsoverdracht is uitstekend. Ook internationaal heeft u, dankzij de prima buitenlandse partners van KPN altijd de beste draadloze verbindingen.Controleert u eens wat de netwerkdekking is in uw omgeving of op uw werkplek.

E

EDGE

De mobiele technologie EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) vergroot in GSM-netwerken de overdrachtssnelheid van de datadiensten GPRS en HSCSD. Dit zorgt ervoor dat mobiel internet in GSM-netwerken veel sneller wordt. Het door EDGE geoptimaliseerde GPRS heet E-GPRS; het door EDGE aanmerkelijk verbeterde HSCSD heet ESCD.

G

GSM

GSM is de meest gebruikte standaard voor digitale mobiele communicatie. GSM (Global System for Mobile Communications) maakt wereldwijd digitaal telefoonverkeer en het verzenden van SMS en andere data mogelijk. Uitbreidingen van de GSM-standaard zijn onder andere HSCSD, GPRS en EDGE. Die zorgen hoofdzakelijk voor nog snellere gegevensoverdracht.

H

Handsfree

Een luidspreker en microfoon maken het mogelijk om telefoongesprekken te voeren zonder de telefoon vast te houden. Veel mobiele telefoons bieden reeds zo’n handsfree functie. Het is nóg comfortabeler, als in een auto de microfoon en luidspreker al zijn ingebouwd, of als voor een telefoon een afzonderlijke headset beschikbaar is. De communicatie tussen de mobiele telefoon en handsfree onderdelen gebeurt draadloos via Bluetooth of via een kabeltje. Via handsfree kabelaansluitingen kan ook automatisch de batterij worden opgeladen

Hoofdtelefoon

Een hoofdtelefoon biedt de mogelijkheid om een mobiele telefoon te gebruiken zonder dat je deze hoeft vast te houden. De combinatie van hoofdtelefoon en microfoon heeft dezelfde functie als een telefoonhoorn. Via een headset kan zowel geluisterd als gesproken worden. Communicatie tussen de mobiele telefoon en de headset gebeurt draadloos via Bluetooth, of via een directe kabelverbinding.

I

Infraroodzender

Een infraroodzender is een datazender, die op elektronische wijze informatie (meestal digitale gegevens) doorgeeft met behulp van infrarood signalen. Via een infraroodzender kan bijvoorbeeld muziek uit een notebook worden overgezet op een mobiele telefoon.

 International Roaming

Met internationale roaming kan de mobiele telefoon niet alleen gebruikt worden in het nationale netwerk van de mobiele provider waarbij u een klant bent, maar ook in andere netwerken. Daardoor belt u in het buitenland net zo comfortabel als thuis. Door middel van overeenkomsten met diverse internationale roamingpartners zorgen wij over de hele wereld voor betrouwbare verbindingen en biedt men de klant een hoop nuttige diensten. Een speciale verbinding is daarvoor niet nodig.

J

Java

De programmeertaal Java wordt in mobiele telefoons met name gebruikt voor kleine toepassingen en spelletjes. Om Java-spelletjes te kunnen spelen, is een Java-geschikte telefoon is nodig.

K

kbits

Een kbit/s komt overeen met 1024 bps

L

Lithium-ion-accu

Een lithium-ion-accu (ook wel Li-ion-accu genoemd) wordt niet alleen gekenmerkt door hoge prestaties en een laag gewicht, maar vooral ook door het feit dat hij niet gevoelig is voor het zogenaamde memory-effect. Dit betekent dat u een Li-ion-accu gerust vele malen en telkens weer kunt opladen zonder dat de capaciteit vermindert. Tegenwoordig worden lithium-ion-accu’s toegepast in de meeste mobiele telefoons.

M

Mailbox

Als een inkomend gesprek niet wordt beantwoord, dan kan de beller in een door de netwerkbeheerder ter beschikking gestelde mailbox (digitaal antwoordapparaat) een boodschap achterlaten. Die boodschap kan later worden afgeluisterd door het nummer van de voicemail te bellen.

Mobiel Internet

Mobiel Internet maakt het mogelijk om via een mobiele telefoon, notebook, netbook, Smartphone of een vergelijkbaar mobiel apparaat toegang te krijgen tot internet. In verband met de technische kenmerken van mobiele apparaten (bijvoorbeeld het kleine scherm van een mobiele telefoon) kan het nodig zijn de inhoud van een webpagina in een ander formaat aan te bieden dan dat deze wordt weergegeven op een PC.Speciaal voor mobiele internet geprogrammeerde pagina’s worden voor dit doel gemaakt in standaarden als cHTML of WAP, in plaats van in HTML.Veel van de tegenwoordige mobiele telefoons kunnen echter al het ‘echte’ internet (dat wil zeggen, net als op de PC) bekijken. De verbindingen worden ook steeds sneller, door mobiele communicatie standaarden als HSCSD, GPRS, EDGE en UMTS.

Mobiel netwerk

Het mobiele netwerk is het totaal van alle technische faciliteiten die worden gebruikt om alle mobiele signalen te verzenden. Dit omvat onder meer de (tegenwoordig digitale) radioverbinding tussen de mobiele abonnee – via diens mobiele telefoon – en het basis radiostation van de provider, maar ook de overdracht van dit radiosignaal vanuit het basisstation naar de betreffende gesprekspartner.

Mobiele telefoon

Een mobiele telefoon is een draagbare telefoon, waarmee gecommuniceerd kan worden via een draadloos netwerk.

N

Netwerkbeheerder

De netwerkbeheerder stelt een draadloos netwerk ter beschikking en zorgt voor een correct functioneren van draadloze verbindingen.

Nummerbehoud

Als u wisselt van mobiele aanbieder, bijvoorbeeld omdat u kiest voor het lagere basistarief van ALDI TALK, dan kunt u uw bestaande mobiele nummer, naar wens, gewoon meenemen. Bij dit zogenoemde ‘porten’ behoudt u uw eigen telefoonnummer.

Nummeronderdrukking

Zie CLIR

O

Oproep “in de wacht”

Komt tijdens een gesprek met de mobiele telefoon nog een oproep binnen, dan krijgt degene die gebeld wordt daarvan via een akoestisch of visueel signaal een melding. Vervolgens is het mogelijk om via de functie ‘wisselgesprek’ ervoor te kiezen om dat telefoontje meteen aan te nemen, de beller ‘in de wacht’ te zetten, of met beide bellers tegelijk een gesprek te voeren

P

PIN

De PIN-code (Personal Identification Number) is een geheim nummer dat nodig is om in een mobiele telefoon een SIM-kaart te kunnen gebruiken. Om veiligheidsredenen wordt, elke keer als de telefoon wordt aangezet, automatisch om de pincode gevraagd. Dat wordt gedaan, om ervoor te zorgen dat de mobiele telefoon niet wordt gebruikt door onbevoegde personen.Als u de PIN-code van uw SIM-kaart vergeten bent of een paar keer verkeerd hebt ingetoetst, dan is het gebruik van een PUK-code noodzakelijk om de telefoon weer te ontgrendelen.

Porteren

Zie Nummerbehoud

Prepaid

Het basis prepaidtarief van L-MOBI TALK geeft volle controle over de kosten, omdat binnen het beschikbare bedrag alle telefoongesprekken, SMS, mobiel internet, enz. vooraf is inbegrepen. Daarvoor wordt het gewenste tegoed op de SIM-kaart geladen, waarna het gebruikt kan worden.Vaste kosten, zoals bijvoorbeeld maandelijkse vergoeding, bestaan bij prepaid niet – tenzij bepaalde extra opties toegevoegd worden die maandelijks betaald moeten worden.

Prepaid kaart

De prepaid kaart is de SIM-kaart die hoort bij een prepaid tarief.

Q

Quadband

Een GSM met quadband kan gebruik maken van de vier wereldwijd grootste mobiele telefoonfrequenties in GSM-netwerken. Die vier frequenties zijn 900 MHz, 1800 MHz – beide vooral gangbaar in Europa, Azië en Australië – 850 MHz en 1900 MHz – met name in Amerika. Met een quadband telefoon kan dus praktisch via elk GSM-netwerk in de hele wereld gebeld worden.

QWERTY-toetsenbord

Een QWERTY-toetsenbord herken je aan de volgorde van de lettertoetsen op een toetsenbord. De naam is afgeleid van de eerste zes letters, van links naar rechts, op de bovenste rij letters: Q-W-E-R-T-Y.Op veel telefoons, met name Smartphones, komt tegenwoordig ook een QWERTY-toetsenbord voor.Tegenover het QWERTY-toetsenbord kennen we ook de opbouw van het belgische toetsenbord. Daarin staan de zes letters anders: A-Z-E-R-T-Y.

R

Radio

Veel mobiele telefoons hebben tegenwoordig een ingebouwde radio. Voor een goede ontvangst is vaak een headset vereist, die tevens fungeert als antenne.

Waar kan ik de roaming kosten vinden?

U kunt hier de kosten voor het gebruik van internet in het buitenland terug vinden.

S

SIM

De SIM-kaart is een klein plastic plaatje, waarin de zogenoemde SIM (Subscriber Identity Module) zit. Zonder de SIM – een kleine processor met het geheugen – is het niet mogelijk om via een mobiele telefoon contact te maken met het mobiele netwerk. Elke mobiele klant krijgt een eigen persoonlijke SIM toegewezen. Op de chip staat bepaalde informatie die de klant dient te gebruiken om zich te identificeren op het netwerk.Teneinde ervoor te zorgen dat de SIM-kaart niet zonder toestemming gebruikt wordt, is hij beschermd door een PIN-code. Deze moet telkens worden ingevoerd als de mobiele telefoon wordt aangezet.De SIM-kaart biedt de mogelijkheid om er diverse gegevens in op te slaan, zoals een persoonlijk telefoonboek, SMS-berichten, of recent gebelde nummers.

SIM-Lock

Mobiele telefoons met SIM-Lock zijn telefoons die in één pakket verkocht worden met een prepaidkaart en alleen met deze prepaidkaart – of een kaart van dezelfde aanbieder – gebruikt kunnen worden. Dit beperkte gebruik kan meestal teniet worden gedaan door het betalen van een afkoopsom.

SMS

Zie Tekstberichten

T

Touchscreen

Een touchscreen is een gevoelige scherm dat wordt bediend met de vingers of met een pinnetje.

Triband

Triband mobiele telefoons kunnen verzenden en ontvangen via drie van de meest belangrijke wereldwijde mobiele telefoonfrequenties, waarmee doorgaans de belangrijke GSM-frequenties 900 MHz, 1800 MHz en 1900 MHz bedoeld worden. Met een triband mobiele telefoon kunt u bellen, SMS-en en gebruik maken van mobiel internet in vele Europese landen en in Afrika en Azië (via 900 en 1800 MHz) en in Amerika, met name in de VS (via 1900 MHz).

Triple-Band

Zie Triband

U

UMTS

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) is de zogenaamde ‘derde generatie’ mobiele communicatie. Dit biedt mobiele multimediatoepassingen in uitstekende kwaliteit en met hoge overdrachtssnelheden (tot 25x sneller dan het GSM-netwerk). Om UMTS het beste te kunnen gebruiken, moet een mobiele telefoon ‘UMTS-voorbereid’ zijn. Voor notebooks enz. geldt dat ze een aansluiting moeten hebben voor een UMTS USB-stick of een UMTS-module moeten hebben in combinatie met een vergoeding voor het mobiele internet

V

Voice Dialling

Mobiele telefoons met spraakgestuurde nummerkeuze bieden de mogelijkheid om automatisch een verbinding tot stand te laten brengen door het telefoonnummer van de op te bellen persoon in te spreken, of door een in het adresboek opgeslagen naam te noemen. Het opzoeken en/of intoetsen van een nummer is daardoor niet meer nodig.